Producten

Assortiment

Rhipsalidopsis, Schlumbergera en Chamaecyparis, zijn de potplanten die wij sinds jaar en dag telen.

In totaal produceren we jaarlijks ongeveer 5 miljoen planten.
Dit is onderverdeeld in 1.5 miljoen Rhipsalidopsis, 2.5 miljoen Schlumbergera en 1.1 miljoen Chamaecyparis lawsoniana Ellwoodii, grotendeels verkocht als Mini X-mas.
Naast ons eindproduct leveren wij de Schlumbergera en de Rhipsalidopsis ook aan binnenlandse en buitenlandse collega kwekers als halfwas planten en stek.

Onze Ellwoodii verkopen we grotendeels als “Mini X-mas” in de weken voor de kerst.
Mini X-mas zijn Ellwoodii’s met decoraties zoals sneeuw, glitter, bijstekers en ompotjes.

Rhipsalidopsis

Rhipsalidopsis bloeit in het voorjaar en is ook bekend onder de namen Paascactus, Voorjaarscactus, Stercactus, Lidcactus, Zygocactus, Schlumbergera, Epiphyllum en in Amerika als Sunrise cactus.
De bloemen zijn stervormig en hebben de eigenschap zich te sluiten bij het ondergaan van de zon en te openen bij het opgaan van de zon. De planten worden geleverd in de kleuren: roze, paars, rood, oranje en wit. Daar naast komen bijzondere bloemvormen en twee kleurigheid voor, maar deze worden vrijwel niet commercieel geteeld. Liefhebbers van specialiteiten kunnen terecht bij hobbyclubs en verenigingen van verzamelaars.

Verzorging bij de consument

Rhipsalidopsis is een sterke kamerplant. Leeftijden van 30 jaar of ouder zijn geen uitzondering. Zij prefereert een lichte plaats en kan in de woonkamer tegen het directe zonlicht. Eens per week wat water en eens per maand wat plantenvoedsel worden zeer op prijs gesteld. Geef de planten na de bloei een koele plaats met voldoende licht, bij voorkeur een slaapkamer. In de zomer kan Rhipsalidopsis uitstekend in de tuin of op het balkon staan als u een niet te zonnige plaats kiest. Na de zomer, voor de vorst de planten weer binnenhalen.
Na een goede behandeling beloont de Rhipsalidopsis u jaarlijks met een schitterende bloemenzee.

Rhipsalidopsis

45cm pot

Schlumbergera

Schlumbergera is een najaars-bloeier en geniet bekendheid onder de namen Kerstcactus, Lidcactus, Zygocactus en Epiphyllum. Een aantal van deze namen benoemen een totaal andere plant, of zijn huis- tuin en keuken benamingen. In het wild komt Schlumbergera voor in Centraal- en Zuid Amerika op hoogten tussen 900-1400 meter. Het is een epifyt wat inhoud dat hij van oorsprong in bomen groeit.

De moderne hybriden komen voor in een ruim aantal kleuren waaronder roze, paars, oranje, rood, geel en wit. Verder komen bijzondere bloemvormen en tweekleurigheid voor. Liefhebbers van specialiteiten kunnen terecht bij hobbyclubs en verenigingen van verzamelaars.

Verzorging bij de consument

Schlumbergera is een sterke kamerplant. Leeftijden van 30 jaar of ouder zijn geen uitzondering. De plant is gevoelig voor tocht waardoor er knoppen kunnen afvallen. Zij prefereert een lichte plaats uit het directe zonlicht. Eens per week wat water en eens per maand wat plantenvoedsel wordt zeer op prijs gesteld. Zet de planten na de bloei op een koele plaats met voldoende licht, zoals de slaapkamer. Bij een goede behandeling zal er in het voorjaar een tweede bloeiperiode aanbreken. In de zomer kan Schlumbergera uitstekend in de tuin of op het balkon staan als u een niet te zonnige plaats kiest. Na de zomer, voor de vorst de planten weer binnenhalen. Bij een daglengte van 10 uur of minder is het zo goed als zeker dat deze weer gaat bloeien.

Schlumbergera

13cm pot

Chamaecyparis lawsoniana Ellwoodii

De Ellwoodii is een winterharde conifeer die wij sinds 1984 telen. Deze conifeer werd oorspronkelijk alleen als tuinplant gebruikt maar vindt de laatste jaren steeds meer zijn weg als kamerplant. Veel wordt hij gebruikt in plantenschaaltjes en arrangementen. De plant is goed bestand tegen huiskamer omstandigheden en bij een regelmatige watergift blijft hij maanden decoratief.
Een groot percentage van onze productie wordt gebruikt voor de Mini X-mas.

Verzorging bij de consument

De Ellwoodii is een uitermate sterke plant die u veel plezier zal bezorgen. Geef hem een lichte, zonnige plaats. Om de dag water en één maal in de week wat kunstmest. Plant uw Ellwoodii na de vorst in de tuin of pot hem over op het terras of balkon. Na een zomer in uw tuin te hebben gestaan zal hij moeiteloos de winter overleven. Geef de plant voldoende ruimte, want deze mini kerstboom zal over de jaren heen uitgroeien tot een plant met een diameter van zo’n 2 meter breed en zo’n 4 meter hoog.

Chamaecyparis lawsoniana Ellwoodii

sneeuw en groen in keramiek

Mini X-mas

Onder de merknaam “Mini X-mas” verkopen we jaarlijks bijna 1 miljoen gedecoreerde Ellwoodii coniferen in een 9cm pot. Als miniatuur kerstboom vinden deze winterharde coniferen hun weg in heel Europa. Vanaf 1988 is deze activiteit onderdeel van onze bedrijfsvoering. De Ellwoodii blijkt uitstekend geschikt om te decoreren.
De besneeuwde Mini X-mas, zonder verdere decoratie, is de meest simpele uitvoering.
De sneeuw is milieu-vriendelijk, ze is samengesteld uit papierpulp. Duurdere uitvoeringen zijn er met glitters, diverse bijstekers en sierpotjes.

Verzorging bij de consument

Uw Mini X-mas is een sterke en gezonde conifeer die om de dag water en eens per week wat plantenvoeding nodig heeft. Bij een goede verzorging zal de boom door de sneeuw of glitter heen groeien. Dit kunt u bespoedigen door na de feestdagen de sneeuw of glitter met lauw water van de plant te wassen. De Ellwoodii kan de rest van de winter op een lichte plek in direct zonlicht in uw huis- of slaapkamer staan, maar zorg wel voor “voldoende” water. Na de winter kan deze conifeer in de tuin of op het balkon worden geplant. Na een zomer in de tuin te hebben volbracht overleeft de Ellwoodii de vorst van de volgende winter. Geef de plant voldoende ruimte en hij zal uiteindelijk uitgroeien tot een conifeer van 2 meter breed en 4 meter hoog.